Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Friday 26 August 2011

Sediakan wang kecil secukupnya

Kredit gambar : Ada Apa Dengan Sepuluh Sen?
Wang kecil jangan dianggap remeh. Fenomena yang biasa berlaku dikalangan peniaga bumiputera ialah ketiadaan wang kecil. Disebabkan ketiadaan wang kecil, kita boleh kehilangan pelanggan. Jangan terlalu mengharapkan peniaga lain, mereka juga memerlukan duit kecil untuk kegunaan sendiri.

Luangkan sedikit masa untuk pergi membuat tukaran wang di bank berdekatan (sebelum memulakan perniagaan). Itu yang saya praktikkan selama ini. Tapi malangnya peniaga sekeliling pula mengambil kesempatan menjadikan saya sebagai "money changer". Dimana silapnya? Tak sampai 10 minit sekali orang yang sama ingin menukar wang. Sudahnya saya pula terpaksa menukar dengan peniaga lain.

Jangan buang masa ketika berniaga pergi dari satu gerai ke satu gerai untuk tukaran wang. Bukan semua pelanggan boleh menunggu lama. Yang paling penting jangan susahkan jiran perniagaan anda.

0 comments :

Post a Comment