Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Friday, 26 August 2011

Memulakan perniagaan


Untuk memulakan perniagaan, persediaan mental perlu diutamakan terlebih dahulu. Disamping bajet, seseorang perlu mengenalpasti risiko dan persaingan jenis perniagaan yang ingin diceburi. Apabila disebut sahaja perniagaan, anda perlu memiliki modal yang mencukupi. Jika anda baru hendak berjinak-jinak dalam dunia ini, cuba elakkan daripada membuat pinjaman kerana anda tidak tahu apa yang bakal berlaku. Jika anda langsung tidak mempunyai modal, adalah disarankan anda bekerja dahulu untuk mengumpulkan dana yang diperlukan.

Ramai yang menceburi dunia perniagaan online diluar sana kerana ia mudah, tidak memerlukan modal yang besar, tidak perlu bertemu pelanggan, tidak perlu menyewa kedai dan tidak perlu juga menyimpan stok yang banyak. Namun promosi yang kuat dan berterusan amat diperlukan bagi menarik lebih ramai pelanggan. Walaupun berpotensi untuk mendapatkan pelanggan yang jauh, perniagaan online mempunyai kelemahannya yang tersendiri. Anda memerlukan khidmat pengangkutan untuk tujuan penghantaran. Barang niaga anda juga perlu mempunyai jangkamasa luput yang panjang. Ketahanan produk perlu diambilkira. Jika anda membuat penghantaran sendiri, sudah tentu anda tidak mahu berulang-alik menggantikan produk yang rosak.

Blog ini dibina untuk membincangkan permasalahan untuk sebarang jenis perniagaan. Namun saya sendiri sebagai peniaga pasar malam mungkin akan lebih banyak menulis mengenai perniagaan yang saya ceburi ini. Saya bukanlah seorang pakar dan masih lagi melakukan "try and error", saya hanyalah  insan biasa seperti anda yang ingin berkongsi maklumat mengenai dunia perniagaan.

3 comments :

slmt pagi..entry yang baik..Memulakan perniagaan..Pastikan bukan kita yang menghantar produk tetapi syarikat dimana kita join...inilah dikatakan perniagaan online

jutawan bukan 1 kemestian tetapi itu adalah pilihan kita..Oleh itu kita tidak salah dan rugi untuk mencarinya

Salam perkenalan.best la blog ni..semuanye cerita bab berniaga.sy memang minat berniaga mknan..ssm da buat..sy ada cuba apply loan utk beli lori pickup.tp xlulus..so skng ingt nak berniaga di pasar mlm bandr baru sentul.boleh bg ctc num penganjur x utk dptkan tapak..0123007164..noorfizura@gmail.com..ilmu yg diberi amatlah dihargai..ieyza..

Post a Comment