Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Friday, 26 August 2011

Memulakan perniagaan


Untuk memulakan perniagaan, persediaan mental perlu diutamakan terlebih dahulu. Disamping bajet, seseorang perlu mengenalpasti risiko dan persaingan jenis perniagaan yang ingin diceburi. Apabila disebut sahaja perniagaan, anda perlu memiliki modal yang mencukupi. Jika anda baru hendak berjinak-jinak dalam dunia ini, cuba elakkan daripada membuat pinjaman kerana anda tidak tahu apa yang bakal berlaku. Jika anda langsung tidak mempunyai modal, adalah disarankan anda bekerja dahulu untuk mengumpulkan dana yang diperlukan.

Ramai yang menceburi dunia perniagaan online diluar sana kerana ia mudah, tidak memerlukan modal yang besar, tidak perlu bertemu pelanggan, tidak perlu menyewa kedai dan tidak perlu juga menyimpan stok yang banyak. Namun promosi yang kuat dan berterusan amat diperlukan bagi menarik lebih ramai pelanggan. Walaupun berpotensi untuk mendapatkan pelanggan yang jauh, perniagaan online mempunyai kelemahannya yang tersendiri. Anda memerlukan khidmat pengangkutan untuk tujuan penghantaran. Barang niaga anda juga perlu mempunyai jangkamasa luput yang panjang. Ketahanan produk perlu diambilkira. Jika anda membuat penghantaran sendiri, sudah tentu anda tidak mahu berulang-alik menggantikan produk yang rosak.

Blog ini dibina untuk membincangkan permasalahan untuk sebarang jenis perniagaan. Namun saya sendiri sebagai peniaga pasar malam mungkin akan lebih banyak menulis mengenai perniagaan yang saya ceburi ini. Saya bukanlah seorang pakar dan masih lagi melakukan "try and error", saya hanyalah  insan biasa seperti anda yang ingin berkongsi maklumat mengenai dunia perniagaan.

4 comments :

slmt pagi..entry yang baik..Memulakan perniagaan..Pastikan bukan kita yang menghantar produk tetapi syarikat dimana kita join...inilah dikatakan perniagaan online

jutawan bukan 1 kemestian tetapi itu adalah pilihan kita..Oleh itu kita tidak salah dan rugi untuk mencarinya

Salam perkenalan.best la blog ni..semuanye cerita bab berniaga.sy memang minat berniaga mknan..ssm da buat..sy ada cuba apply loan utk beli lori pickup.tp xlulus..so skng ingt nak berniaga di pasar mlm bandr baru sentul.boleh bg ctc num penganjur x utk dptkan tapak..0123007164..noorfizura@gmail.com..ilmu yg diberi amatlah dihargai..ieyza..

Saya Devina dari indonesia di Surabaya, saya mengabdikan waktu saya di sini karena janji yang saya buat untuk Nyonya Elizabeth yang kebetulan merupakan pemberi pinjaman online dari perusahaan pinjaman Elizabeth dan saya berdoa kepada ALLAH agar dia dapat melihat posting saya pada hari ini.

 Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar diposting oleh seorang wanita bernama Arnah dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online dari Dr James Mowat, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Nyonya Elizabeth dan Nyonya Elizabeth meminjamkan 250,000,000 Rupiah tanpa tekanan dan tunda, jangan hubungi Dr. James Mowat melalui email: jamesmowatloanfirm@gmail.com untuk menghindari menjadi korban penipuan.

Saya memutuskan untuk menghubungi Arnah untuk mengkonfirmasi apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari Nyonya Elizabeth, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Nyonya Elizabeth saya bersikeras bahwa dia harus tolong beri tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan itu sangat mudah tentang bagaimana mengajukan permohonan pinjaman dari Nyonya Elizabeth yang perlu saya lakukan adalah menghubungi dia, mengisi formulir aplikasi mengirimnya kembali, mengirim salinan pindaian kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya . lalu saya bertanya padanya bagaimana Anda mendapat pinjaman? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, itu sangat mengejutkan.

 Saya menghubungi Nyonya Elizabeth dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untungnya bagi saya saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya berhasil disetujui tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta untuk membuat janji untuk membagikan kabar baik Nyonya Elizabeth dan itu adalah mengapa Anda melihat posting ini hari ini. untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan dari 150,000,000 Rupiah. Jadi saya menyarankan setiap orang yang mencari sumber yang dapat dipercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Nyonya Elizabeth melalui Email: elizabethchristopherloan@gmail.com untuk pinjaman aman Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya : devinairf128@gmail.com atau Anda juga dapat menghubungi Arnah di arnahnana01@gmail.com. Saya percaya satu giliran yang baik layak mendapat yang lain.

Post a Comment