Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Friday, 26 August 2011

Saiz tapak, sistem pengezonan dan kadar sewa

Kredit Gambar : www.malaysiabest.net 

Saiz petak pasar malam biasanya sama antara satu pasar malam dengan pasar malam yang lain iaitu 6 kaki x 6 kaki. Namun begitu ada juga pasar malam dengan petak bersaiz 8 x 8.

Berkenaan dengan kadar sewaan tapak pula, bergantung kepada penganjur dan persatuan yang terlibat. Kadarnya adalah serendah RM2 sehingga RM5. Bayaran ini adalah untuk upah kutipan sampah. Ada kawasan pasar malam yang telah dinaikkan kadar sewanya untuk bayaran khidmat RELA bagi mengawal trafik.

Salah satu pasar malam yang telah menaikkan kadar sewanya ialah pasar malam Taman Setapak Jaya dari RM2 ke RM4. Ini berikutan penutupan pasar malam Taman Sri Rampai akibat rungutan penduduk dan penyewa kedai di kawasan tersebut. Jadi untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku, pihak persatuan terpaksa mengupah anggota RELA bagi mengawal trafik dan peniaga "rambo" dikawasan tersebut. Peniaga-peniaga baru yang tidak tahu istilah "rambo", sila rujuk entri pertama disini.

Di pasar malam Wangsa Maju Seksyen 1 pula, kadar kutipan sampahnya ialah RM3. Kadar sewaan tertinggi untuk petak pasar malam kendalian saya pula ialah di Bandar Baru Sentul iaitu RM5.

Untuk pasar malam dibawah jagaan MPAJ pula, kadar sewaannya ialah RM4.

Ada juga pasar malam yang tidak mengenakan sebarang bayaran. Untuk peniaga yang nak cuba buka payung, boleh cuba di pasar malam Seksyen 10. Setiap hari rabu. Tiada persatuan yang menjaga pasar malam tersebut. Tapi sampah kena sapu sendiri. Pasar malam ini hanya sesuai untuk berniaga makanan. Kurang daripada 20 gerai yang dibuka.

Ada sesetengah pasar malam telah dilaksanakan sistem pengezonan. Iaitu pembahagian kawasan barang kering dan basah. Untuk zon barang kering, anda cuma boleh niagakan barang-barang seperti pakaian, kasut, barang-barang kulit dan seumpamanya. Untuk zon barang basah pula ia dkhaskan untuk makanan. Antara pasar malam yang telah dilaksanakan sistem ini ialah pasar malam Taman Melati Gombak, Bandar Baru Sentul dan Jalan Tuanku Abdul Rahman (setakat yang saya tahu). Pasar malam Wangsa Maju juga ingin dilaksanakan sistem yang sama tetapi telah mendapat bantahan daripada para peniaga.

Jadi jika anda ingin meniaga "rambo", pastikan dahulu kawasan pengezonan yang terlibat.

0 comments :

Post a Comment