Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Friday, 26 August 2011

Perniagaan pasar malam

Kredit untuk : http://expathomes.com.my/market-pasar-malam-to-tourists/


Seperti yang telah saya nyatakan pada post terdahulu, saya akan lebih banyak menulis tentang perniagaan pasar malam kerana itu jenis perniagaan yang saya lakukan. Barang apa yang saya niagakan biarlah rahsia. Sejarah berniaga pasar malam ni bermula selepas hari raya aidilfitri pada tahun 2010 (ya.. baru lagi). Seperti kebanyakan orang, perasaan takut dan malu memang ada untuk kali pertama. Hampir seminggu saya pergi ke pasar malam dengan barang yang hendak diniagakan. Tapi untuk membentangkan meja terasa was-was tambahan pula saya berniaga seorang diri. Begitulah juga untuk hari-hari yang berikutnya. Rasa takut dan malu bercampur baur.

Pada minggu yang seterusnya, saya cuba kumpulkan semangat dan buang perasaan malu tersebut sejauh mungkin. Pendatang asing boleh datang kesini mencari rezeki dengan berniaga. Kenapa saya sebagai bumiputera perlu takut. Ya.. saya perlu menganggap diri sendiri sebagai warga asing yang mencari rezeki di negara orang. Berbekalkan semangat "warga asing" didalam diri, akhirnya saya berjaya membuka langkah pertama memasang gerai jualan. Pada hari itu juga saya diperkenalkan dengan istilah "rambo". Kepada yang belum pernah berniaga di pasar-pasar, istilah "rambo" bermaksud kita membuka gerai yang tiada orang berniaga pada hari tersebut. Kita meminjam tapak orang lain atau memang tiada orang berniaga di tapak tersebut.

Di setiap pasar malam ada penganjurnya. Untuk mendapatkan info tapak kosong, anda boleh bertanya pada penjaga tapak atau anda boleh juga bertanya kepada peniaga berdekatan tapak kosong tersebut. Peniaga sepenuh masa biasanya akan hadir dalam masa jam 4.00 ke pukul 5.30 petang. Ada juga peniaga sambilan yang berniaga  selepas waktu kerja. Kebiasaannya, jika selepas pukul 6.00 masih tiada sesiapa berniaga. kita sebagai peniaga "rambo" boleh membuka gerai di tapak tersebut.


0 comments :

Post a Comment