Buat pengunjung yang dihormati sekalian. Segala coretan yang terkandung didalam blog ini adalah berdasarkan pengalaman penulis berniaga. Ia tidak ditiru atau diambil daripada mana-mana laman web atau blog lain. Jika ada persamaan, ia hanyalah secara kebetulan dan tidak dirancang.

Anda berhak mengambil sebarang artikel disini, tetapi biarlah secara berhemah dengan membuat backlink atau pautan semula ke alamat atau url asal.

Segala tips dan panduan adalah berdasarkan idea penulis sendiri dan tidak semestinya betul dan berjaya diikuti. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan pada bahagian komen. Ini hanyalah sebuah blog untuk tujuan perbicangan. Ramai lagi yang arif tentang selok belok perniagaan di luar sana. Sekian..

Sunday, 28 August 2011

Permohonan lesen penjaja pasar malam

Ini hanyalah contoh lesen Bazar Ramadan
Kepada peniaga baru, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk memohon lesen walaupun anda telah mempunyai tapak tetap di sesuatu kawasan. Yang paling utama, adakah produk anda sesuai dijual dikawasan tersebut. Jika lesen sudah dipohon dan anda berjaya mendapatkan lesen tersebut, tetapi jualan kurang memberangsangkan ia akan hanya menjadi sia-sia.

Lesen agak sukar untuk diperolehi tanpa saman atau kompaun. Ada sesetengah peniaga yang serius telah dikompaun berkali-kali baru dikeluarkan lesen. Jika anda berpuas hati dengan hasil jualan disesuatu tapak, anda perlu berjumpa dengan penganjur persatuan dan perlu menjadi ahli. Kemudian barulah anda pergi ke Pihak Majlis untuk memohon lesen disertakan dengan resit bayaran saman. Untuk memohon lesen dibawah DBKL, anda boleh pergi ke :

Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur
Jabatan Pembangunan dan Pengurusan Peniaga Kecil
Tingkat 4 & 5, Menara DBKL 2
Jalan Raja Laut
50350 Kuala Lumpur.

Jika permohonan anda berjaya, anda akan diberikan surat tawaran (surat akan dipos kepada anda dalam tempoh 2 minggu++ ). Didalam surat tersebut akan dinyatakan status lesen, kategori lesen, jenis lesen, lokasi perniagaan, no petak atau gerai, ukuran gerai, jenis jualan, masa perniagaan dan tarikh kuatkuasa. Bayaran lesen adalah sebanyak RM52 setahun untuk satu petak.

Surat tawaran DBKL
Didalam surat tawaran tersebut juga ada dinyatakan peruntukan lesen seperti berikut :


Tuan/Puan hendaklah pada setiap masa hadir dan menjalankan atau mengawasi perniagaan di gerai, tidak dibenarkan memindah milik, menyewa atau menjual petak.

Tuan/Puan hendaklah sentiasa menyelenggara dan memastikan gerai dan apa-apa perkakas yang berkaitan dengan perniagaan berada dalam keadaan bersih.

Tuan/Puan hendaklah mematuhi saiz gerai yang telah ditetapkan dan dilarang membina atau mendirikan apa-apa sambungan atau struktur sama ada kekal atau tidak tanpa mendapat kebenaran daripada Datuk Bandar Kuala Lumpur.

Tuan/Puan hendaklah mematuhi syarat-syarat yang terkandung dalam Undang-Undang Kecil Perlesenan Penjaja dan Gerai (WiIayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1989 dan Undang-Undang Kecil Pasar (Wilayah Persekutuan) 1979.

Bagi tawaran lesen yang melibatkan penyewaan gerai, tuan/puan hendaklah menandatangani tiga (3) salinan Perjanjian Penyewaan Gerai Pasar dan manyempurnakan perkara-perkara berikut:

Setiap salinan perlu distemkan di muka 1;
Setiap salinan perlu ditandatangani oleh tuan/puan dan saksi dengan menggunakan pen dakwat hitam;
Cek atas nama "Bendahari Bandaraya" berjumlah RM 0.00 iaitu "Wang Cagaran" yang terkandung di dalam syarat-syarat penyewaan gerai. ( Hanya penyewa baru sahaja); dan
Salinan borang 49, pendaftaran syarikat (bagl penyewa Pasar Borong Kuala Lumpur sahaja).

Tuan/Puan boleh membuat permohonan untuk melantik pembantu warganegara Malaysia dan berumur 18 tahun ke atas.

Bagi penjual makanan dan minuman tuan/puan hendaklah menghadiri dan lulus Kursus Pengendalian Makanan yang dikendalikan oleh Persatuan Kesihatan Environment Malaysia (MAEH) dan mendapatkan suntikan pelalian Typhoid (TY2) di alamat :

Jabatan Kesihatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur,
KM 4, Jalan Cheras,
56100 Kuala Lumpur.
Tel: 03-2027 5300. (u.p : Raja Azraei Bin Ramli).
(Sila rujuk Surat Arahan Kursus dan hubungi nombor telafon di atas bagi menentukan tarikh kursus dan sediakan wang RM50.00 bagi bayaran kursus).


Antara lain isi kandungan surat tawaran tersebut, anda perlu menyempurnakan/membawa perkara dibawah dalam masa 30 hari dari tarikh surat tawaran dikeluarkan :

Surat tawaran (salinan asal)

2 keping gambar berwarna berukuran pasport terbaru

Kad suntikan pelalian Typhoid (TY2) dan surat pengesahan Kehadiran Kursus Pengendalian Makanan ( Untuk penjaja makan dan minuman sahaja).

Anda juga dinasihatkan untuk mendaftarkan perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi mendapatkan Sijil Pendaftaran Perniagaan (ROB/ROC).

15 comments :

Info yang bagus. Harap dapat jenguk ke blog saya pula. Terima kasih

Mcm tu rupanya.. baru tau.. Kenapa blog ni banyak tulis pasal pasar malam jer ekk.. harap pemilik blog boleh menulis tentang perniagaan lain juga..

mcm mana pula kalau kita nak bukak gerai tepi jalan.. prosesnya sama juga ke? Pacak dulu.. kena saman baru apply lesen. Terima kasih

zackoree

mmg saya bercadang untuk menulis tentang perniagaan lain juga. Tapi untuk sementara waktu, saya lebih banyak menulis tentang perniagaan yang saya buat sekarang ini. Pasar malam.

wan nadia

untuk gerai tepi jalan, setakat yang saya tahu, prosesnya sama. Ada kenalan saya bukak kat depan bilik tnb(atau peti saya tak tahu namanya). kena saman banyak kali. tapi dapat juga lesen. Tapi pastikan surat saman yang dah dibayar tu disimpan. setiap kali disaman pegi ke tingkat 4 atau 5 bangunan dbkl 2 apply untuk lesen. mmg kena banyak bersabar. sampai diorang jemu tengok muka kita. kalau kena nasib baik mungkin sekali apply jer dah dapat.

mcm surat tawaran kat gambar tu mmg surat saya. sekali jer apply.. 2 minggu pastu terus dapat surat..

Nice Info Broo....lam kenal yah...kalau boleh memberi saran , mengapa tak pasangkan link exchange jadi kita bisa saling mempromosikan blog kita...biar lebih dikenal orang

link exchange kan ada di bahagian depan...

nanti saya pasang e-referrer.. senang sikit..

Salam...
Saya nk tnya,sekiranya saya menjalankan perniagaan makanan n minuman di atas sebuah lori dan hanya berhajat menduduki sesuatu kawasan berbeza2 dalam tempohtertentu sahaja, apakah jenis lesen atau cara yang sesuai untuk saya lakukan??Mohon nasihat dan tunjuk ajar.

TQ..

salam tuan. kalo kite berniaga secara rambo tu, kene saman, kene angkut barang2 skali ke (sita) atau saman duit je.. kalo saman duit je insyaAllah sanggup lg.. tp kalo barang kene angkut, ish.. x berani pulak rasenye.... mesin2 sy tu walaupun x mahal pd org lain, tp pd saya, ikat perut jugak nak mengumpul duit nak membelinye...

Ok sekarang saya nak meniaga mengunakan lori tayar(4) dan hendak
mencari lesen meniaga yang boleh bergerak (lesen meniaga bergerak)
Tapi macam mana saya nak dapat kan lesen seperti itu, ,,,,,,saya mintak
cik.encik.tuan.puan dapat membantu saya atas masalah saya ini,
sekian terima kasih saya harap ada respon

salam..en tumpang tnya...kalo kene saman tu bape ringgit ye kene bayar??

Maaf bertanya. Sy dah menjalankan perniagaan tepi jalan- biasalah xde lesen. Tp tu dulu kat tempat sy di batu pahat. Skrg ni pindah ke kuala pilah..sy dah mohon lesen menjaja dah 2bulan dah tp masih xde jawapan dan mcm2 alasan....pasal sales alhamdulilah sy test market mmg boleh...sama dgn tempat lama sy sbb semggu berkesempatan meniaga..sbb xsabar dgn proses mdkp yg kononnya 4mggu je proses..sampai skrg lulus atau x xde gtaw. g tanya pon sakit alasan diberi...skrg ni sy memganggur disebabkan perangai mdkp.satu sen xjadi ape......ape yg perlu sy buat skrg. Lokasi sy mohon tu mmg xde sbbkan sesak sbb kat tanah wakaf masjid pastu kat belakang plak tepi surau wakaf (bangunan wakaf) n toilet......tension sgt. Perlu ke sy meniaga aje....sbb sy pernah ditengking dgn pgwai tuh dan dia beri amaran selagi xdpt lesen xboleh meniaga.....kalo dah mohon dia akan batalkan kalo masih berniaga...mcm mana ni....tlg...minta pendapat. Harap secepat mungkin...ni tempat org.......ti yg wat sy was2 untuk bertindah..nk mengadu ke peringkat negri..berbaloi ke? Rase diperkotak katikkan. Emelkan kat zubyeda_ti@yahoo.com

ada juga sesetengah orang beri pendapat, berniaga dulu, baru mohon lesan... (baru cepat lesen diluluskan)... wallahualam

Assalam bro. Dari info di atas mcm kena berniaga dulu, tngok pasaran,jumpa penganjur(jika ada), kena saman, baru mohon lesen? Oh.. camtu! Baru saya tau.

saya nak tanya berkenaan pemasangan meter api di kompleks banggunan perniagaan dbkl adakah penyewa yg perlu mengambil kontraktor untuk pendawaian permohonan meter baru

Post a Comment